06
May 2024
2024-05-06T09:31:30+02:00

NIKE SB Air Max Ishod Wear Test

Sinds deze schoenen afgelopen zomer tijdens de Copenhagen Open aan de voeten van Ishod werden gespot, was de Ishod Air Max een van de meest verwachte skateschoenen van de afgelopen zes maanden. Oorspronkelijk gestileerd naar de Nike Air Flare, een tennisschoen uit de jaren 90, heeft deze schoen veel functies die zich richten op de behoeften van skateboarders, maar is hij net zo goed een lifestyleschoen met zijn unieke styling. Ik kreeg de kans om de schoen uit te proberen, zowel als dagelijkse schoen als op het skateboard.

Nike SB Air Max Ishod brand new  

Eerste impressies en kenmerken:

 

Mijn eerste verrassing was hoeveel omvangrijker de schoen eruit ziet vergeleken met hoe hij aanvoelt aan de voeten. Ik was bang dat ze een Jordan 4 dikte zouden hebben, maar het is precies het tegenovergestelde. Als je naar de schoen kijkt, is het eerste dat in je opkomt de styling. De meesten zullen de schoen de Ishod 2 noemen en hem niet de eer geven die hij verdient met zijn aandacht voor detail. Ik zag de tekst op de veterbalk. De schoen heeft het opschrift Ishod WAIR in de plaats van de iconische Air, aangezien het model het Ishod Air Max model is, verwijzend naar de bijnaam “Ishod Wair Max”.

Er zijn veel kenmerken aan deze schoen die hem een zeer unieke stijl geven, maar ik zou zeggen dat het meest opvallende het ontbreken van een tussenzool en een onorthodox binnenzoolontwerp is. De schoen is ontworpen als een externe shell die er omvangrijk uitziet, maar in werkelijkheid heel flexibel en dun is. De technologie van de binnenzool zou het feit moeten compenseren dat de zool zelf vrij dun is. Wanneer de binnenzool wordt verwijderd, is de zool bij de tenen en hielen slechts ongeveer 5 mm-7 mm dik. De binnenzool zorgt voor de meeste, zo niet alle, impactbescherming. Het meest unieke deel van de schoen is het ontwerp van de air pocket. Het air pocket maakt deel uit van de binnenzool, terwijl wat op de schoen zichtbaar is eigenlijk een kleine window in de zool over de hiel is. De air pocket maakt geen deel uit van de schoen, maar van de binnenzool en de schoen heeft een window type, waardoor de losse air pocket in de zool zichtbaar is. Het gevoel van de schoen wordt in grote mate bepaald door deze gespecialiseerde binnenzool. De binnenzool is aan de voorkant ongeveer 7 mm dik en loopt geleidelijk af tot ongeveer 15 mm over de air pocket.

De vetertechnologie zorgt er zeker voor dat de schoen goed aansluit op de voet nadat ik de schoen had vastgemaakt. Hierdoor voelt de fit behoorlijk persoonlijk aan. De zool is een cupzool met verlengd fox-tape stijl rubber aan de zijkant die is bevestigd aan een zeer complex en doordacht bovenwerk van suède, volnerf leer en goed geplaatst mesh. De kraag en tong zijn vergelijkbaar met de Ishod 1. Hoewel deze schoen iets groter is, bieden ze allebei een vergelijkbare bescherming en ademend vermogen als het vorige model.

De Fit

 

De maatvoering is true to size tot een beetje oversized in de lengte. Voor degenen die van de Ishod 1 komen: de toe box is puntiger en voelt niet zo plat aan. In het Nike assortiment zou ik zeggen dat de shape meer lijkt op die van een Blazer, maar hij voelt iets breder aan dan bij de bal van de voet. De zool voelt niet bijzonder dik aan.

De schoen heeft ook een breder profiel dat naar de achterkant van de schoen leidt en wordt niet smaller als de voetboog, zoals bij veel Nikes SB modellen. De vetersluiting is zo goed ontwikkeld en het materiaal is zo dun dat ik vind dat de schoen iets vergevingsgezinder is voor een bredere voet dan de meeste Nike modellen. Ik vind Blazers te smal en voelde me er zeer comfortabel in, zonder dat dit ten koste ging van een mooie puntige flick en een werkelijk fantastisch boardgevoel in de tenen en bal van de voet.

Na 10 uur skaten

 

Ik hield vanaf het begin van deze schoen. De schoen is verrassend dun en het boardgevoel was direct uit de doos fantastisch. Ik skate op flatground en ledges, voornamelijk allemaal op hetzelfde board. Ik merkte dat het ontwerp van de schoenen in de eerste 10 uur echt schitterde. Ik denk dat deze schoen bedoeld is voor skaters die tijdens het skaten erg gefocust zijn op de tenen en de bal van de voet.

Nike SB Air Max Ishod after 10 hours of skating

Het voelt als een prestatieschoen die de voorkant van de voet accentueert. Deze kwaliteit is zo uitgesproken dat het board bijzonder goed aanvoelt voor fliptricks. Ik heb met deze schoen vooral op straat geskate. Ik heb ook meer in de schoen gechilled dan normaal vanwege het comfort en de stijl.

Ik zou zeggen dat flip tricks vanwege het ontwerp bijzonder plezierig aanvoelden. Dankzij het boardgevoel heb ik aanzienlijk meer gedaan dan normaal. De grip was perfect omdat de flick ofwel de ideale grip was van het foxing tape materiaal, ofwel het perfecte bewegingsgevoel van het dikke suède. De Ollie bescherming van het materiaal in foxing tape stijl was erg nuttig. Deze bumperachtige curve waar de Swoosh zich bevindt, nam de meeste wrijving op tijdens ollies. Deze was perfect geplaatst en zorgde voor een mooie afgeronde rand, zodat de schoen vanaf de eerste ollie meer ingebroken voelde.

Nike SB Air Max Ishod after 10 hours of skating

Wat wel van invloed kan zijn op de levensduur van de schoen is dat ik deze schoen de eerste week wel als chillschoen heb gedragen, ook al hoefde hij niet ingelopen te worden.

Na 20 uur skaten

 

De schoen begint wat slijtage te vertonen in de flick. Ik heb een flick die naden dot breken. Mijn kickflip, vooral op boards met een steile nose zoals die waarop ik reed, begint bovenaan de toe box, maar eindigt meer aan de zijkant van de schoen. Hierdoor brak het stiksel. Het is geen probleem omdat het suède materiaal dubbellaags is, maar ik viel en gleed op een gegeven moment op de bovenkant van de schoen tegen de grond. Hierdoor kwam de volnerfleerlaag eronder uit. Ik moest RipCare gebruiken om dit te repareren en de lagen correct terug te lijmen. Ik zou zeggen dat de schoen goed is ontworpen voor dit soort reparaties, maar ik had niet gedacht dat dit zo snel een probleem zou zijn.

Nike SB Air Max Ishod after 20 hours of skating
Nike SB Air Max Ishod after 20 hours of skating
Nike SB Air Max Ishod after 20 hours of skating

Op dit punt merkte ik dat de schoen niet zoveel impactbescherming biedt als ik zou willen. Ik heb geen high impact skaten gedaan of van een trap gesprongen, maar ik had wel het gevoel dat mijn hiel niet de steun kreeg die hij nodig had. Vanwege het unieke binnenzoolontwerp ben ik van mening dat je je vervangende binnenzool echt on lock moet hebben voordat je enige aanpassing aan de impactbescherming kunt maken. Ik denk dat als je iemand bent die zijn eigen inlegzolen in je schoenen gebruikt, deze schoen heel moeilijk aan jouw specificaties kan worden aangepast. Ik raad deze schoen niet aan voor mensen die denken dat ze de binnenzool zullen verwisselen, tenzij je eerst de exacte afmetingen van de binnenzool van de schoen hebt. Ik denk dat dit de grootste ontwerpfout is, aangezien de kwaliteit van de binnenzool voor veel mensen de kwaliteit van de schoen zal bepalen.

Na 30 uur skaten

 

Ik skate deze schoen voor ongeveer 75% goofy en 25% switch/nollie en zou zeggen dat de Ollie schade op dit punt aanzienlijk was. De ondersteunende foxing tape stijl kant van de schoen, vooral in het Ollie beschermingsgebied, doet het niet zo goed als in het begin. Het allerbelangrijkste was dat de Ollie schade voor mij precies op het punt zat waar het volnerfleder en twee afzonderlijke lagen suède aan elkaar waren genaaid. De schade die ik heb ondervonden kan te wijten zijn aan mijn specifieke Ollie shape of de steilheid van mijn pop, maar ik ontdekte dat dit een specifieke ontwerpfout was toen de afgeronde rand van de ondersteunende bescherming in de vorm van een opstaande band een beetje was versleten.

Nike SB Air Max Ishod after 30 hours of skating
Nike SB Air Max Ishod after 30 hours of skating
Nike SB Air Max Ishod after 30 hours of skating

De schoen zelf was op dit punt extreem flexibel geworden. Ik vind dat het dunne materiaal of het gebrek aan materiaal hier een beetje een nadeel is naarmate de schoen ouder wordt. Dit komt vaak voor bij schoenen die geen erg dikke tussenzool hebben, omdat dit vaak de ruggengraat is die de vorm van de zool en de schoen stijf houdt. Omdat de schoen dit mist, denk ik dat velen zullen zeggen dat de schoen structuur mist naarmate hij ouder wordt.

De vormvaste kwaliteit van de schoen was absoluut top en ik denk dat iedereen die met een dunnere schoen skate, de schoenen zal blijven skaten met behulp van enkele kleine reparaties. Op dit punt is de zool perfect intact en heeft hij nog veel leven.

Nike SB Air Max Ishod sole after 30 hours of skating

Voor wie zijn deze schoenen?

Ik zou zeker zeggen dat Ishod in de eerste plaats van plan was een hoogwaardige skateschoen te maken. De technologie is gericht op skateboarden met een vleugje Nike Air Max geschiedenis. Ik zou zeggen dat voor sommigen de schoen in eerste instantie perfect zal zijn, maar dat hij niet zo lang meegaat als gewenst. Dit zegt volgens mij meer over onze tijd van snelle mode, maar ook over het feit dat de schoen bovengemiddeld presteert, maar toch duur is qua levensduur. Je krijgt precies wat je wilt, direct uit de doos.

Ik denk dat de belangrijkste vraag bij het kopen van skateboardschoenen is: wil je vanaf het begin een perfecte schoen of wil je een dikkere schoen ten koste van de prestaties die je besteedt aan het inlopen? Het ontwerp en de prestaties bieden een ideale schoen met een geheel eigen stijl, perfect voor precisie, ten koste van duurzaamheid op bepaalde gebieden zoals structurele ondersteuning en Ollie bescherming.

Voordelen
  • prestatie en shape passend niveau van boardgevoel
  • flexibiliteit uit de doos
  • geweldige beweging voor een iets bredere voet
  • een soort stijl
Nadelen
  • Ollie bescherming
  • bescherming tegen impact
  • niet voor gebruikers van op maat gemaakte inlegzolen

Leave a Reply

Über